top of page
Foto van schrijverMadeleine Verbon

Het gevaar van voedselhypes met uitleg over spelt

Bijgewerkt op: 13 dec. 2019


Regelmatig gebeurt het, er komen nieuwe voedingsmiddelen op de markt.

Of vergeten voedingsmiddelen worden in een nieuw jasje gestoken. Opeens moeten we allemaal massaal aan dat ene gezonde product en vaak deugt dan het andere product niet meer. Wat is hier aan de hand?

In de afgelopen jaren heb ik heel wat onderwerpen hierin voorbij zien komen. En vandaag wil ik het met jullie hebben over spelt.

Wat is spelt nou eigenlijk?

Spelt is een al eeuwenoude graansoort, die onder de tarwe valt en bij kruising tussen verschillende graansoorten is ontstaan.

Spelt heeft een harde korrel en bevat een hoog gehalte aan gluten. Deze graansoort is populair geworden omdat het “beter/gezonder zou zijn” dan gewone tarwe. En omdat bij de biologische landbouw minder bemesting nodig is.

Een rondje door de supermarkt laat de populariteit voor spelt zien. Speltbrood, speltcrackers, spelt-rijstwafels, ontbijtgranen met spelt, spelt spaghetti, speltpasta en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Fabrikanten spelen altijd graag in op voedselhypes, hierdoor zien ze nieuwe productontwikkelingen en stijgt hun omzet.

Goed voor de economie, maar is het ook zo gezond voor de consument?

Laten we maar met de deur in huis vallen. Als orthomoleculair diëtist en darmdiëtist zie ik door het massale speltgebruik een toename in de praktijk van spelt-voedselintoleranties.

Wanneer het lichaam uit balans is, de spijsvertering of de darm niet optimaal werkt en wanneer er alsmaar hetzelfde ingrediënt wordt gegeten zal het lichaam gaan protesteren.

Het lichaam is niet gebaad bij alsmaar hetzelfde eten, ook al is dit een gezond product.

Bij mensen met een eigen moestuin bijvoorbeeld, die gretig snoepen van de aardbeien wordt vaak een voedselintolerantie voor aardbeien opgebouwd.

Een voedselintolerantie (let op geen voedselallergie) kan met de juiste zorg aanzienlijk verbeterd worden, waardoor op den duur weer van dit product (met mate) gegeten kan worden.

Een voedselintolerantie zonder zorg kan uitgroeien tot een daadwerkelijke voedselallergie! Met de nodige gevolgen voor je eetpatroon en je lichaam.

Wees dus alert en zorg voor veel variatie in je eetpatroon.

Laat je niet verleiden tot allerlei voedselhypes.

Geen enkel voedingsmiddel of grondstof is zo gezond dat het alles kan en mag vervangen.

Luister naar je lichaam en zoek hulp bij verdenking op een voedselintolerantie of voedselallergie.

Wellicht ben je er dan op tijd bij om erger te voorkomen.

Geschreven door Madeleine Verbon

Orthomoleculair diëtiste en darmdiëtiste bij Juiste Voeding

225 weergaven0 opmerkingen

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page