top of page
Foto van schrijverjuistevoeding

Wat doet een darm diëtist? Darmklachten verbeteren met de juiste voeding!


Wanneer je maagdarmklachten ervaart, zoals buikpijn, een wisselende stoelgang, oprispingen, winderigheid, opgeblazen buik, diarree of obstipatie of andere klachten praat je daar misschien niet zo graag over met je sociale omgeving.

Praten over poep klinkt tenslotte niet zo chique. Maar toch poepen we allemaal en kan jouw poep je een hoop informatie geven over je gezondheid en kan je poep er maar beter zo mooi mogelijk uitzien.



Bij een darm diëtist kun je lekker vrijuit spreken over je klachten en je poep. Want poep is poepie interessant!


Je poep en je lichamelijke klachten kan je namelijk vertellen of jij je eten voldoende hebt gekauwd, of jij je eten wel kan verteren, problemen hebt met je vetvertering, eiwitvertering of dat er ontstekingen zijn in je maag-darmkanaal. Ook het luchtje aan je poep geeft informatie.


Al deze informatie is zeer bepalend om na te gaan of jij je eten wel goed kan opnemen.

Of dat het eten onverteerd in de toiletpot verdwijnt. Duur eten noemen we dat, als je lichaam het niet voldoende kan opnemen. Wanneer je je eten niet goed kan opnemen, haal je ook minder energie uit je voeding waardoor je sneller en langdurig vermoeid kan raken en van waaruit tal van andere klachten kunnen ontstaan.


En neee ik snuffel dus niet de hele dag met mijn neus aan de poep. Er bestaan gespecialiseerde laboratoriums die zich bezighouden met de kwaliteit van jouw poep.


In een intakegesprek zal ik vragen stellen over onder andere je gezondheidsklachten en hoe je poep eruitziet. Dit doe ik aan de hand van een stoelgangkaart. Aan de hand van het intakegesprek kan ik je adviseren om ontlastingsonderzoek uit te laten voeren. Je krijgt dan 1 of meerdere potjes mee naar huis of opgestuurd waar je je ontlasting in kan doen. Die jij vervolgens kan versturen naar het laboratorium.


Met behulp van ontlastingsonderzoek kan er achterhaald worden wat er aan de hand is met je spijsvertering. Zo kunnen er onder andere (pathogene) bacteriën in je darmen de overhand hebben gekregen waardoor het ook moeilijker kan worden om af te vallen. Ook kan er sprake zijn van een doorlaatbare darmwand (leaky gut) waardoor je overgevoelig kunt reageren op bepaalde voedingsmiddelen. Als er sprake is van een leaky gut kunnen er onder andere huidklachten ontstaan, gewrichtsklachten, Colitis ulcerosa en ziekte van Crohn, fibromyalgie en vermoeidheid.


Wanneer je darmen niet goed functioneren kan dit dus een scala aan andere lichamelijke klachten te weeg brengen.


Darmgezondheid verbeteren met de juiste voeding

Je gezondheid start dan ook in de darm. Eerst moet de darm weer in een goede conditie verkeren om je voeding goed op te kunnen nemen. En je darmgezondheid kan ook weer verbeterd worden door de juiste voeding, supplementen en een gezonde leefstijl.


En wanneer je darm de voeding weer op kan nemen kan jouw lichaam ook weer herstellen en gezonder worden.



68 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page