top of page

Wat is Colitis ulcerosa?

In deze blog lees je wat colitis ulcerosa is, hoevaak deze aandoening voorkomt en waar je colitis ulcerosa aan kunt herkennen. En welke orthomoleculaire behandelmogelijkheden er zijn om fijner door het leven te gaan met deze aandoening.


Wat is Colitis ulcerosa?

Colitis ulcerosa is een chronische ontstekingsziekte van de dikke darm (colon) en het rectum. Deze aandoening behoort tot de groep van inflammatoire darmziekten (IBD), samen met de ziekte van Crohn. Bij colitis ulcerosa is het slijmvlies van de dikke darm ontstoken, wat kan leiden tot zweren (ulcera) en bloeding.


Hoe vaak komt Colitis Ulcerosa voor?

Colitis ulcerosa is niet zeldzaam. De prevalentie varieert sterk per regio, maar in Europa wordt geschat dat ongeveer 1 op de 250 mensen deze aandoening heeft. Dit betekent dat het een aanzienlijke invloed heeft op de volksgezondheid. De ziekte kan op elke leeftijd ontstaan, maar wordt meestal gediagnosticeerd tussen de leeftijd van 15 en 30 jaar.


Welke klachten kun je hebben bij Colitis Ulcerosa?

De symptomen van colitis ulcerosa kunnen variëren in ernst en frequentie, afhankelijk van de mate van ontsteking en de locatie ervan in de dikke darm. De meest voorkomende klachten zijn:


  1. Diarree: Vaak gepaard met bloed en slijm in de ontlasting.

  2. Buikpijn en krampen: Vooral in de onderbuik, vaak vóór de stoelgang.

  3. Vermoeidheid: Door bloedverlies, ontsteking en voedingstekorten.

  4. Gewichtsverlies: Als gevolg van verminderde eetlust en onvoldoende opname van voedingsstoffen.

  5. Rectale pijn en aandrang: Een constante drang om naar het toilet te gaan, zelfs als er weinig ontlasting is.

  6. Koorts: In ernstige gevallen kan dit optreden, wat duidt op een actieve ontsteking.

  7. Bloedarmoede/ijzertekort: Door chronisch bloedverlies kan bloedarmoede ontstaan.

  8. Gewrichtsklachten: Door actieve/laaggradige ontstekingen en belasting van de lever, kunnen er ook ontstekingen, pijnen en zwellingen ontstaan in de gewrichten en pezen.


De rol van een orthomoleculair diëtist bij Colitis Ulcerosa

Als orthomoleculair diëtist gespecialiseerd in darmproblemen en ervaringsdeskundige met de ziekte van crohn (al jarenlang medicijnvrij en klachtenvrij), kan ik een belangrijke rol spelen in het ondersteunen van mensen met colitis ulcerosa. Mijn aanpak richt zich allereerst op het in kaart brengen van de oorzaken van de ontstekingen in de darm. Hiertoe werk ik met darm microbioom onderzoek op DNA niveau. We kunnen dan heel gericht uitmeten of er iets niet goed gaat in je spijsvertering waardoor er makkelijker ontstekingen gevormd worden.


Daarnaast is het belangrijk om alle reacties op voeding na te meten, wat kun je wel en niet verteren en waar reageer je allergisch op, intolerant op, of zijn er pollen reacties te zien die ook weer kruisreactie op voeding geven. Verder kan het raadzaam zijn om te kijken of er voedingstekorten in de vorm van vitaminen tekorten of mineralen tekorten zijn.


Laboratoriumonderzoek als basis voor je behandeling

Op basis van je persoonlijke verhaal in combinatie met de laboratorium uitslagen maak ik een behandelplan op maat waarbij er heel gericht wordt gewerkt aan de oorzaken van je klachten en het herstellen van je organen en daarmee lichamelijke klachten.

We houden ons bezig met het optimaliseren van je voeding en het gebruik van specifieke supplementen/kruiden om ontstekingen te verminderen, het immuunsysteem te ondersteunen en je darmgezondheid te verbeteren.


Mijn doel als orthomoleculair diëtist is om je levenskwaliteit bij colitis ulcerosa te verbeteren door middel van een wetenschappelijk onderbouwde, holistische aanpak. Door samen te werken en het lichaam te voorzien van de juiste voedingsstoffen, kunnen we de balans in het lichaam herstellen en de impact van deze chronische aandoening verminderen zodat jij weer een kwalitatief leuker leven kan leiden en je dromen kan waarmaken, net zoals ik dat heb gedaan! Er zijn echt veel meer oplossingen mogelijk dan de standaard behandelingen die aangeboden worden. Dus kies voor jezelf!


Wil je meer weten over mijn orthomoleculaire behandeltrajecten lees dan hier verder.

Wil je meer over mij weten en mijn verhaal rondom ziekte van crohn en de weg die ik heb bewandeld qua gezondheid en studies, lees dan hier verder.


Geschreven door:

Madeleine Verbon

Orthomoleculair diëtist gespecialiseerd in darmproblemen en hormonale problemen.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


Os comentários foram desativados.
bottom of page