top of page

Wat is een lekkende darm?

Bijgewerkt op: 22 aug.

In deze blog lees je alles over de verschillende benamingen van een lekkende darm, aan welke klachten je een lekkende darm kunt herkennen en welke stappen ondernomen kunnen worden in de behandeling van een lekkende darm.


Gezonde darmen versus lekkende darm
Lekkende darm helen met de juiste voeding en orthomoleculaire behandeling

Wat is een lekkende darm?

Een lekkende darm, ook wel bekend als een hyperpermeabele darm of doorlaatbare darm, is een aandoening waarbij de bekleding van de darm beschadigd raakt. Dit leidt ertoe dat onverteerde voedseldeeltjes, toxines en andere schadelijke stoffen door de darmwand heen kunnen lekken en in de bloedbaan terechtkomen. Dit kan verschillende gezondheidsproblemen veroorzaken, waaronder ontstekingen en auto-immuunreacties.


Symptomen van een lekkende darm

Het herkennen van een lekkende darm kan lastig zijn, omdat de symptomen vaak variëren en op andere gezondheidsproblemen kunnen lijken.


Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

  1. Spijsverteringsproblemen: Opgeblazen gevoel, gasvorming/winderigheid, wisselende stoelgangen/brijiig, diarree of obstipatie.

  2. Voedselovergevoeligheden: Reacties op heel gewone voedingsmiddelen die eerder probleemloos werden verdragen.

  3. Vermoeidheid: Aanhoudende vermoeidheid en een gebrek aan energie.

  4. Huidproblemen: Eczeem, acne of andere huiduitslag.

  5. Geestelijke klachten: Depressie, angst/paniek klachten of geheugenproblemen.

  6. Chronische ontstekingen: Bijvoorbeeld in de gewrichten, wat kan leiden tot artritis-achtige symptomen. Ziekte van Crohn, colitis ulcerosa, diverticulitis.


In mijn praktijk waar ik veelal mensen met darmklachten behandel zie ik dat meer dan 95% van de mensen een lekkende darm heeft. Wanneer de lekkende darm onbehandeld blijft ontwikkelen zich steeds ernstigere symptomen. Wat begint als het "fluisteren van het lichaam" gaat over naar het "schreeuwen van het lichaam" om aan te geven dat er onderliggend iets aan de hand is. Het lichaam heeft hulp in de vorm van de juiste voedingsstoffen nodig om de darmwand te doen helen.


Wat te doen bij een vermoeden van een lekkende darm?


Het is belangrijk dat er eerst gedegen onderzoek plaats vindt met behulp van gespecialiseerd laboratoriumonderzoek. Dit kan alleen bij erkende laboratoria. Ik werk zelf niet met de zogenaamde EMB bloedtesten (Energetische Morfologische Bloedtesten). Omdat ik deze niet betrouwbaar vindt. Met alleen een vingerprik kun je nooit een complete diagnose stellen.


Het is belangrijk dat er gedegen ontlasting- en bloed onderzoek plaatsvindt met aanvullende parameters om te achterhalen of er echt sprake is van een lekkende darm, of zich voedselintoleranties hebben gevormd en of het lichaam bijvoorbeeld reageert met de aanmaak van histamine, die ook weer tal van klachten kan veroorzaken.


Darm microbioom onderzoek

Het microbioom speelt een cruciale rol bij de gezondheid van de darmwand. Een verstoorde balans in de darmflora kan bijdragen aan een lekkende darm. Het onderzoeken van het darmmicrobioom kan inzicht geven in de samenstelling van de bacteriën in je darmen en helpen bij het identificeren van disbalansen.


Met darm microbioom onderzoek kan de aanwezigheid van schadelijke bacteriën, schimmels of parasieten onderzocht worden en de verhouding van verschillende bacteriesoorten in de darmen in kaart gebracht worden.


Daarnaast kunnen met de aanvullende parameters bij darm microbioom onderzoek achterhaalt worden hoe het gesteld is met jouw spijsvertering.


Maak je voldoende maagzuur aan, heb je problemen met de vertering van vetten, koolhydraten of eiwitten, produceer je teveel galzuren die eveneens voor een lekkende darm kunnen zorgen. Maak je wel voldoende enzymen aan om je voedsel goed te kunnen verteren. Heb je wellicht last van beginnende of sluimerende ontstekingen of produceer je teveel alarmbel stoffen zoals histamine.


Met gericht darm microbioom onderzoek kan de oorzaak van jouw klacht sneller in kaart gebracht worden, waardoor een gerichte behandeling ingezet kan worden zodat je sneller hersteld.


Voedselintolerantie onderzoek

Naast darm microbioom onderzoek is het cruciaal om eventuele voedselallergieen, voedselintoleranties of reacties op pollen (deze kunnen weer kruisreacties op voeding geven) te achterhalen. Dit kan gedaan worden doormiddel van speciale bloedtests die gevoeligheden voor bepaalde voedingsmiddelen aan het licht brengen.


Door vervolgens deze voedingsmiddelen te vermijden/verminderen uit je eetpatroon, in combinatie met de juiste voedingsstoffen voor je darmwand, kan de darmwand de tijd krijgen om te herstellen.


Het is belangrijk dat je goed begeleidt wordt in het herstel van een lekkende darm. Het is belangrijk dat je klachten op een holistische wijze aangepakt worden (al je organen krijgen dan de aandacht). Omdat bij een lekkende darm ook vaak de maag, lever, de gal, de nieren, de hormonen etc een rol spelen en aangedaan zijn.


Kortom een lekkende darm kan aanzienlijke invloed hebben op je algehele gezondheid. Door symptomen te herkennen en proactieve stappen te nemen, zoals het onderzoeken van voedselintoleranties en het optimaliseren van het darmmicrobioom, kun je de integriteit van de darmwand verbeteren en je gezondheid herstellen. Het aanpassen van je dieet en levensstijl speelt een cruciale rol in dit proces, en kan bijdragen aan een verbeterde kwaliteit van leven.


Wil je meer weten over de juiste orthomoleculaire begeleiding, lees dan hier verder.

Ik wens je veel gezondheid toe!


Geschreven door:

Madeleine Verbon, orthomoleculair diëtist gespecialiseerd in darmen en hormonen.

Juiste Voeding.



Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page